Traceerbaarheid voor groeibedrijven – wat heb ik nodig?

traceerbaarheid groeibedrijven header

De eisen voor de traceerbaarheid van producten worden steeds strenger. Zó voldoe je aan de wet- en regelgeving.

Traceerbaarheid houdt in dat bedrijven van elk onderdeel en elk ingrediënt de herkomst en afnemer gaan bijhouden.

In Excel is dat natuurlijk niet te doen. Hoe dan wel? We helpen je op weg.

Waarom zou je dit willen bijhouden?

Laten we beginnen met de vraag waarom je elk onderdeel en elk ingrediënt zou willen registreren.

Het antwoord op deze vraag is relatief simpel. De wettelijke eisen aan productveiligheid worden steeds strenger. Voor de voedselindustrie was dat al zo, maar momenteel zien we ook dat in andere sectoren de regeldruk vanuit Brussel flink wordt opgevoerd.

Wat kun je allemaal bijhouden?

Welke gegevens je verplicht moet bijhouden, verschilt per branche. In de meeste gevallen is het een flinke lijst aan eisen om aan te voldoen.

Neem nou een fabrikant die vis levert aan retail. Wettelijk is die fabrikant verplicht om tientallen kenmerken op batchniveau te registreren, tot op details als het vetpercentage van de vis en het gebied waar de vis is gevangen.

Nu is dit wel een heel extreem voorbeeld, maar in de praktijk zijn er bepaalde eigenschappen die je eigenlijk wel moet registreren:

  • Partijnummers
  • Batchnummers
  • Lotnummers
  • Serienummers
  • THT
  • Land van oorsprong

De route die de gegevens afleggen

Vaak zijn de vast te leggen gegevens al bekend, omdat ze worden aangeleverd door de leverancier. De hamvraag is dus hoe je die gegevens combineert, zodat je ze gemakkelijk kunt raadplegen.

De simpelste manier is door het magazijn te automatiseren met behulp van handscanners, waarmee je barcodes bij aankomst en vertrek gaat scannen.

Het scannen van een binnenkomend product lijkt simpel, maar het is een eerste stap in een volledig geautomatiseerd proces. In de backend worden de gegevens van de leverancier gekoppeld aan de productregistratie en weggeschreven in de centrale database.

Verlaat een eindproduct het magazijn? Op het moment van verzending, scan je het product nogmaals. De software combineert vervolgens alle informatie over de ingrediënten of onderdelen aan de barcode van het eindproduct.

Dat klinkt simpel. En dat is het ook. Zó simpel, dat je met slimme magazijnautomatisering voorkomt dat je een fulltimer moet aannemen om aan de administratieve plichten te voldoen.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen