Het geheim van de GS1-barcode

gs1 barcode

GS1-barcodes zijn dé standaard voor het ontvangen en delen van essentiële productinformatie. En zo kom je aan deze codes.

We hoeven het je niet meer uit te leggen: de eisen voor productveiligheid worden steeds strenger. En dus ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om te investeren in het bijhouden van de kenmerken van je producten.

De investering kun je op twee manieren doen: door tijd te investeren om het handmatig bij te houden, of door dit te automatiseren. Veel bedrijven kiezen voor die laatste optie, omdat het handmatig bijhouden al snel een FTE kan kosten.

Wat zijn GS1-codes?

GS1 staat voor Global Standards One en is een wereldwijde organisatie. GS1 verzorgt standaarden voor elektronische communicatie van bedrijven.

Het meest bekende product zijn GS1-barcodes. Deze barcodes worden bij GS1 gekocht (of eigenlijk gehuurd) en zorgen ervoor dat iedereen in de productieketen over dezelfde informatie beschikt. Door de code te scannen, krijgt ieder bedrijf in de productieketen inzicht in waardes die aan de barcode zijn gekoppeld. Oftewel: één code waar alles instaat.

Veelgebruikte waardes die in de barcodes staan:

  • EAN-code
  • Batch/partijnummer
  • THT
  • Serienummer
  • Aantallen

Hoe kom je aan GS1-codes?

Om GS1-codes te gebruiken, heb je software nodig die toegang heeft tot de GS1-database. In de praktijk komt dit neer op een ERP-pakket, bijvoorbeeld King Software.

Hiermee kunnen bedrijven codes aanmaken en uitprinten.

Hoe scan je GS1-codes?

Om GS1-codes te scannen, heb je een WMS-systeem met handscanners nodig. Hiermee registreer je bij ontvangst de goederen, waarna alle productkenmerken worden vastgelegd in een centrale database.

Bij het picken van een ingrediënt of onderdeel gebeurt hetzelfde: het item wordt gescand en er wordt geregistreerd wat ermee gebeurt.

Wat leveren GS1-codes je op?

GS1-codes helpen je om de hele productieketen vast te leggen met een simpele handscanner.

Van elk eindproduct kun je namelijk achterhalen welk onderdeel of ingrediënt is gebruikt. Hiermee voldoe je aan alle wettelijke eisen voor productveiligheid en kun je de schade beperken als je onverhoopt een terugroepactie organiseren moet.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen