Wat is wave picking en wat levert het me op?

wave picking header

Efficiënte magazijnen presteren beter. Een van de dingen die hierbij kan helpen, is wave picking. Wat is wave picking precies en welke voordelen kan het opleveren voor uw bedrijf?

Wave picking optimaliseert de orderverwerking, verbetert de werklastverdeling, minimaliseert fouten en zorgt voor een efficiënt gebruik van de beschikbare middelen. Hoe dat werkt, leggen we hieronder uitgebreid uit.

Orders groeperen in waves

Wave picking is een orderverzamelmethode die wordt toegepast in magazijnen. Het houdt in dat orders worden gegroepeerd in specifieke periodes, ook wel waves genoemd, en vervolgens op een georganiseerde manier worden verzameld en verwerkt. Deze methode maakt gebruik van geavanceerde software en handscanners om het proces te stroomlijnen en de efficiëntie te verbeteren.

Bij wave picking worden de orders op basis van logistieke criteria zoals bezorgroutes of prioriteit van verzending in groepen verdeeld. Elke wave wordt toegewezen aan magazijnmedewerkers, die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de producten binnen een bepaalde tijd. De duur van een wave kan variëren, maar meestal duurt deze tussen één en vier uur.

Met een warehouse management systeem (WMS) kunnen waves eenvoudig worden gepland en aangepast aan de veranderende behoeften van het bedrijf. Dit stelt de orderpickers in staat om snel te reageren op veranderingen in de vraag en efficiënter om te gaan met piekperiodes en seizoensgebonden veranderingen.

Wat zijn de voordelen van wave picking?

Wave picking biedt veel voordelen voor bedrijven die het toepassen in hun magazijn- en orderverzamelprocessen:

  1. Verbeterde efficiëntie: Wave picking maakt het mogelijk om orders te groeperen en ze in georganiseerde waves te verwerken. Hierdoor kunnen magazijnmedewerkers meerdere orders tegelijk verzamelen. Dit maakt de mensen productiever en verkort de doorlooptijd.
  2. Gelijke werklastverdeling: Door taken binnen elke wave gelijktijdig te voltooien, kunnen magazijnmedewerkers efficiënter werken en wordt de werklast gelijkmatig verdeeld. Dit helpt om mogelijke knelpunten en overbelasting te vermijden, waardoor de hele pickploeg slimmer werkt.
  3. Optimalisatie van ruimte: Wave picking maakt een betere indeling van het magazijn mogelijk, omdat orders worden gegroepeerd en op een efficiënte manier worden verzameld. Dit resulteert in een betere benutting van de beschikbare opslagruimte en kan kostenbesparingen opleveren.
  4. Verbeterde ordernauwkeurigheid: Met handscanners en geavanceerde software kunnen fouten in het orderverzamelproces worden verminderd. Elk product wordt gescand en gecontroleerd voordat het wordt verpakt en verzonden, waardoor de nauwkeurigheid van de orders wordt verbeterd en de kans op fouten en verkeerd verzonden producten wordt verminderd.
  5. Flexibiliteit en aanpasbaarheid: Wave picking biedt meer flexibiliteit in het magazijn. Met behulp van een geavanceerd warehouse management systeem (WMS) kunnen waves eenvoudig worden gepland en aangepast aan de veranderende behoeften van het bedrijf. Dit helpt om snel te reageren op veranderingen in de vraag en efficiënter om te gaan met piekperiodes en seizoensgebonden veranderingen.
  6. Verbeterde klanttevredenheid: Dankzij de efficiëntie en nauwkeurigheid van wave picking kunnen bedrijven orders sneller en met minder fouten verwerken. Dit zorgt voor een hogere klanttevredenheid, omdat klanten hun bestellingen op tijd en correct ontvangen.
  7. Betere monitoring en controle: Met een geavanceerd WMS kunnen bedrijven de voortgang van elke wave en het volledigee orderverzamelproces in realtime volgen. Dit stelt managers in staat om de prestaties te monitoren, knelpunten snel te identificeren en indien nodig bij te sturen om de doelstellingen te behalen.

Hoe werkt het in de praktijk? Een stap-voor-stap voorbeeld van wavepicking

Wavepicking betekent dat mensen gestructureerder gaan werken. Een voorbeeld van hoe dat er uit kan zien.

Stap 1: Orders groeperen

Magazijnmedewerkers beginnen met het groeperen van de orders op basis van logistieke criteria, zoals bezorgroutes, prioriteit van verzending of producttype. Dit zorgt voor een efficiënte verwerking van de orders en optimaliseert de logistieke stromen.

Stap 2: Toewijzen van waves

Een medewerker wijst elke groep orders toe aan een specifieke wave. Een wave is een periode waarin de orders worden verzameld en verwerkt. Bij het toewijzen van waves wordt rekening gehouden met factoren zoals de duur van de wave en de beschikbare capaciteit van magazijnmedewerkers.

Stap 3: Planning van magazijnmedewerkers

De magazijnmedewerkers worden toegewezen aan specifieke waves. De chef zorgt ervoor dat elke medewerker verantwoordelijk is voor het verzamelen van producten binnen een bepaalde tijd. Een goede planning zorgt voor een gelijkmatige werklastverdeling en optimale inzet van het personeel.

Stap 4: Verzamelen van producten

Tijdens elke wave gaan de magazijnmedewerkers aan de slag met het verzamelen van de producten uit de toegewezen orders. Ze gebruiken handscanners om de juiste producten te identificeren en te verzamelen. Het verzamelen van producten vindt plaats volgens de vastgestelde route in het magazijn.

Stap 5: Verwerking en controle

Na het verzamelen van de producten worden de orders verwerkt in de verzendzone. Hier worden de bestellingen verpakt, geconsolideerd en gecontroleerd op nauwkeurigheid en kwaliteit. Handscanners en geavanceerde software kunnen worden gebruikt om fouten te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de juiste producten worden verpakt.

Stap 6: Sorteren en verzenden

De verpakte bestellingen worden gesorteerd op basis van het leveringsadres. Ze worden klaargemaakt voor verzending, waarbij rekening wordt gehouden met de bezorgroutes en geplande vertrektijden van de transportvoertuigen. Dit zorgt voor een efficiënte en tijdige levering van de orders aan de klanten.

Stap 7: Evaluatie en optimalisatie

Na elke wave is het belangrijk om het proces te evalueren en eventuele knelpunten of verbeterpunten te identificeren. Door continu te evalueren en aanpassingen te maken, kunnen de orderpickers de voordelen van wave picking maximaliseren.

Implementeer wave picking

Een softwarepakket zoals King Software kan helpen bij het implementeren van wave picking in uw magazijn. King Software integreert naadloos met handscanners en biedt geavanceerde functionaliteiten voor het plannen, organiseren en beheren van uw wave picking processen. Het stelt bedrijven in staat om de waves efficiënt te plannen, de werklast gelijkmatig te verdelen en de productiviteit van uw magazijn te verbeteren.

Kortom, wave picking is een orderverzamelmethode die kan bijdragen aan de optimalisatie en efficiëntie van uw magazijn. Het biedt voordelen zoals geoptimaliseerde orderverwerking, gelijkmatige werklastverdeling, ruimtebesparing, verbeterde ordernauwkeurigheid en flexibiliteit. Door gebruik te maken van geavanceerde software en handscanners kunt u het wave picking proces effectief implementeren en de prestaties van uw magazijn verbeteren.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
4.5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen