De terugroepactie is de nachtmerrie van elk bedrijf

nachtmerrie productiebedrijf

Het is de nachtmerrie van elk bedrijf dat goederen of voedsel produceert: de onverwachtse terugroepactie.

Stel je voor. Je leverancier neemt contact op en vertelt dat er een gevaarlijk product is geleverd. Een bout blijkt niet sterk genoeg, er is een giftige stof in de verflaag aangetroffen of een los onderdeel vormt een verstikkingsgevaar bij kleine kinderen. Ai.

Zodra je weet dat je een onveilig product hebt geleverd, treedt de Warenwet in werking. Vanaf dat moment geldt er een meldplicht bij de NVWA en moet je kunnen uitleggen wat je doet of hebt gedaan om het gevaar weg te nemen.

In de praktijk kan dit neerkomen op een terugroepactie.

Het overkomt veel bedrijven

Bovenstaande overkomt tientallen bedrijven, want alleen vorig jaar al werden er zo’n tweehonderd Nederlandse producten teruggehaald door de fabrikant.

In de praktijk zorgt dit voor veel uitzoekwerk. Logisch. Je moet achterhalen welk onderdeel (met welk serienummer) onveilig is en in welk productiebatch dat onderdeel is gebruikt.

Misschien moet zelfs de productie in de pauzestand, zodat jouw mensen kunnen uitzoeken of het onderdeel ook in de huidige productierun zit.

Het verhaal van onze klant 

Onlangs hielpen we een bedrijf (waarvan we de naam niet zullen noemen) die dit is overkomen. De terugroepactie had een immense impact, want het uitzoekwerk duurde langer dan het lief was. Ook kon het bedrijf niet exact achterhalen welke productiebatches waren getroffen.

Uiteindelijk besloot het bedrijf alle producten terug te roepen, waaronder ook producten waar waarschijnlijk niks aan mankeerde.

De simpele remedie voor kostbare missers

De lopende terugroepactie konden ook wij niet meer voorkomen, maar wat we wel kunnen is de impact van toekomstige scenario’s beperken.

Dit doen we door onze klanten uit te rusten met handscanners, die elke GS1-barcode bij binnenkomst registreren. Zo houden we alle relevante informatie bij, van EAN tot THT en van serienummers tot batchregistraties. Digitaal en zonder extra mensenwerk.

Gelukkig is het onze klant sindsdien niet meer overkomen dat een product teruggeroepen moest worden. Maar stel dat het wel gebeurt? Dan is men er nu klaar voor, want met één druk op de knop kan exact worden uitgedraaid wat moet worden teruggeroepen en – ook belangrijk – wat niet.

Noot: het bedrijf op de foto is niet het bedrijf waar dit verhaal over gaat.

Over de auteur

5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen