Aantal terugroepacties Nederlandse producten verdriedubbeld

terugroepacties verdubbeld - header

Het totale aantal Nederlandse terugroepacties is in tien jaar tijd meer dan verdrievoudigd.

In 2022 werden er tot nog toe 205 producten teruggeroepen. Dit is een forse stijging vergeleken met 2012, toen Nederlandse fabrikanten 63 terugroepacties organiseerden.

Dat blijkt uit een analyse die King Expert Center uitvoerde op basis van het aantal meldingen op de onafhankelijke meldingssite productwaarschuwing.nl.

verdriedubbeld

Ondanks dat het jaar 2022 nog niet is afgelopen, lijkt het erop dat het aantal terugroepacties lager uitvalt dan in het recordjaar 2021.

De stijging is logisch

Dat er meer producten worden teruggeroepen dan tien jaar geleden, is logisch. Aan de ene kant zien we dat Europa de eisen voor productregistratie steeds strenger maaktHet gevolg is dat veel bedrijven in de afgelopen tien jaar fors hebben geïnvesteerd in ICT-oplossingen voor de registratie van de gebruikte ingrediënten.

Daarom kunnen we niet concluderen dat producten in de afgelopen jaren onveiliger zijn geworden. Het is aannemelijk dat het aantal meldingen stijgt, als bedrijven hun systemen verbeteren.         

Het is te verwachten dat de groei blijft doorgaan, aangezien de vraag naar ICT-oplossingen voor productregistratie in 2022 hoger is dan in de tien jaren daarvoor.       

Waarom producten worden teggeroepen

Producten kunnen om uiteenlopende redenen worden teruggeroepen. Bijvoorbeeld vanwege voortijdige schimmelvorming of omdat er schadelijke bacteriën in het product blijken te zitten. De meeste meldingen betreffen daarom levensmiddelen en verzorgingsproducten. 

Andere producten die worden teruggeroepen zijn huishoudelijke artikelen en speelgoed dat gevaarlijk blijkt bij hele jonge kinderen door verstikkingsgevaar.

Over ons

Wij zijn King Expert Center, automatiseerder voor het mkb. Wij helpen ondernemers om te voldoen aan de wettelijke eisen voor productveiligheid. Dit doen we door alle productkenmerken te registreren in WMS-software, zodat terugroepacties nauwkeurig en efficiënt kunnen worden uitgevoerd.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen