Omlooptijd voorraad berekenen

Omlooptijd voorraad berekenen

De omlooptijd van de voorraad geeft aan wat de gemiddelde tijdsduur is hoelang voorraden in het magazijn zijn opgeslagen.

De omlooptijd van de voorraad bereken je door de voorraden te delen door de kostprijs, en dat getal vervolgens met 365 te vermenigvuldigen.

Waarom de omlooptijd van de voorraad belangrijk is om te weten

De omlooptijd van de voorraad geeft aan hoe lang de voorraad in het magazijn ligt. Je kan je voorstellen dat je bij levensmiddelen altijd zo’n laag mogelijke omlooptijd nodig hebt, maar dat het minder uitmaakt als je stoelen en banken verkoopt. Je kunt de omlooptijd berekenen in dagen, weken en maanden.

Wanneer de omloopsnelheid hoog is, is de omlooptijd van de voorraden laag. Dit is het voordeligst voor een bedrijf of organisatie. Dit betekent dat de voorraden snel worden verkocht en dus kort in het magazijn liggen.

De uitkomst van de omlooptijd is voor de liquiditeit van je bedrijf dan ook van groot belang. Verder is een lage omlooptijd een voordeel voor de opslagkosten. Wanneer je een lage omlooptijd hebt, zal je minder ruimte nodig hebben voor de opslag van de voorraden.

Daarnaast geeft de omlooptijd ook inzicht in je werkelijke voorraad. Oftewel hoe lang liggen producten al in het magazijn. Het risico dat goederen moeten worden afgeschreven, wordt groter wanneer de omlooptijd hoger is of de omloopsnelheid lager is.

Het berekenen van de omlooptijd doe je zo

De omlooptijd van de voorraad bereken je met een simpele formule:

  • Bereken de voorraden.
  • Bereken de kostprijs van de omzet.
  • Deel de voorraden door de kostprijs van de omzet en doe ditmaal 365 (dagen).

Oftewel:

formule omlooptijd

Hoe langzamer een artikel of product wordt omgezet, hoe langer de omlooptijd van de voorraad is. Wordt een artikel of product snel omgezet, dan is de omlooptijd korter.

Omloopsnelheid en omlooptijd

Zowel voor handelsbedrijven als productiebedrijven, zijn de omloopsnelheid en de omlooptijd een belangrijk kengetal als indicator van de snelheid waarmee voorraden worden verkocht. Een dalende omloopsnelheid of een oplopende omlooptijd kan zorgen voor problemen binnen je bedrijf.

De termen omlooptijd en omloopsnelheid lijken erg op elkaar en hebben met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde. Wil je meer weten over omloopsnelheid? Klik dan hier.

King Software en de omlooptijd van de voorraad

Met King business software heb je direct inzicht in je voorraadadministratie. De voorraadadministratie is gekoppeld aan je boekhouding en de administratie. Dit betekent dat je altijd snel inzicht hebt in je (omzet)cijfers. Wanneer goederen binnenkomen of het magazijn verlaten, wordt dit geregistreerd in King. Oftewel een actuele status van de aanwezige voorraad in je magazijn. Dit maakt het erg gemakkelijk om de omlooptijd uit te rekenen.

Kortom: met King Software heb je de juiste informatie voor het uitrekenen van de omlooptijd. Meer weten? Neem contact op voor een op maat gemaakte demo.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen