Omloopsnelheid voorraad berekenen

omloopsnelheid berekenen

De omloopsnelheid van de voorraad geeft aan hoelang artikelen in het magazijn zijn opgeslagen. De omloopsnelheid geeft hierdoor inzicht in de liquiditeit van het bedrijf.

Een oud gezegde is ‘meten is weten’, en bij een handelsonderneming geldt dit gezegde natuurlijk dubbel en dwars. Het berekenen van de omloopsnelheid geeft namelijk inzicht in de liquiditeit van het hele bedrijf.

De omloopsnelheid van de voorraad geeft aan hoe lang de voorraad in het magazijn ligt. Hoe hoger deze ratio is, hoe korter de voorraden opgeslagen liggen. Een korte omloopsnelheid betekent dat de aankoopprijs sneller wordt terugverdiend. Een kortere terugverdientijd betekent dat geïnvesteerd vermogen sneller weer beschikbaar komt, waardoor de liquiditeit groeit.

Dit laatste is een belangrijke graadmeter van hoe het met het bedrijf gaat, want een ruimere liquiditeit zorgt voor meer kansen op groei.

Zo bereken je de omloopsnelheid

De omloopsnelheid van de voorraad bereken je met een simpele breuk:

  • Bereken de kostprijs van de omzet
  • Bereken de voorraden
  • Deel de kostprijs van de omzet door de voorraden.

Oftewel:

omloopsnelheid voorraad berekenen

Gemakkelijker de omloopsnelheid berekenen met de juiste software

Iedereen die kan rekenen, kan natuurlijk de kostprijs van de omzet delen voor de voorraden. Het meeste werk zal dus gaan zitten in het inzichtelijk krijgen van wat de inkoopprijs van de omzet is geweest.

Want weet jij precies hoe groot jouw voorraad is en wat de inkoop heeft gekost?

Gelukkig is dit simpel uit te rekenen, als je gebruik maakt van King Software. Onze software toont jouw hele bedrijf in een overzichtelijke interface. Hierdoor weet onze software precies wat er wanneer is ingekocht en wat dat heeft gekost.

Met één druk op de knop draai je deze belangrijke gegevens uit, en weet je dus precies hoe je ervoor staat. En niet alleen de omloopsnelheid, ook de omlooptijd van de voorraad is altijd snel én makkelijk op te roepen.

Wil je ontdekken hoe dit in de praktijk werkt? Neem dan contact op en we geven je een demo, speciaal ingericht voor jou en jouw bedrijf.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen