Waarom jouw inkoper het om vier uur zo ontzettend druk heeft
- Bart-Jan Berghuis
- Leestijd: 2 minuten
Rond een uur of vier zit bij veel mensen het meeste werk erop. Tenzij je inkoper bent, want dan begint het echte werk pas.
Herkenbaar? Het is vier uur in de middag en de werkdag loopt op zijn eind. De meeste mensen zijn aan het afbouwen en maken zich klaar voor de avond. Behalve de inkoper, want die heeft zijn stresspiek en moet vechten tegen de klok.
Aan het einde heeft de magazijnman namelijk net zijn dagelijkse rondje langs alle vakken gedaan, en doorgegeven wat er bijbesteld moet worden.
Voor jouw inkoper is het nu de uitdaging om voor vijf uur alle bestellingen te plaatsen. Immers, wat niet is besteld wordt ook niet geleverd, en je kunt je je het niet veroorloven om morgen ‘nee’ te verkopen.
De held van het bedrijf
Voor veel inkopers is de dagelijkse stresspiek onvermijdelijk.
Logisch, want de stresspiek is het gevolg van een ingesleten werkwijze. Een werkwijze die zich niet zomaar laat veranderen.
Het liefste zou je willen dat de dagelijkse inventarisatie eerder plaatsvindt, maar eigenlijk is het ook wel logisch dat het zo gaat als het gaat. Want het gaat al jaren zo.
Want bijna altijd komt het aan het einde van de dag weer helemaal goed. Jouw inkoper heeft immers een flinke dosis ervaring en weet met zijn of haar inzicht de voorraden goed aan te voelen.
Het resultaat: om vijf uur is de inkoper de held van het bedrijf, degene die op vakkundige wijze heeft gezorgd dat alle voorraden morgen weer op orde zijn.
Maar wat als de inkoper ziek wordt? Dan heb je niet zo snel een vervanger met hetzelfde inzicht. En dan heb je toch echt een serieuze uitdaging.
Je wil een systeem wat besteladviezen geeft
Wat je nodig hebt is een systeem wat altijd weet welke items je op voorraad hebt. Een systeem wat een signaal afgeeft zodra een tekort dreigt en op die manier meedenkt met de inkoper. Dat systeem heet King.
Met handscanners registreren de magazijnmedewerkers elk product wat het magazijn verlaat, van een volle pallet tot de kleinste schroeven. Elke mutatie wordt real-time verwerkt in het centrale ERP-systeem, waardoor de actuele voorraadstatus altijd beschikbaar is.
Voor de inkoper is dit goed nieuws. Voortaan kan hij of zij met één druk op de knop zien waar tekorten dreigen en wat bijbesteld moet worden.
Onze ERP-software maakt namelijk besteladviezen op basis van de regels die je zelf hebt ingevoerd. Je geeft aan welke minimum- en maximumvoorraden je wilt hanteren en wat de levertijd per leverancier is. Zo kun je heel simpel een overzicht opvragen van wat er moet worden bijbesteld om te voorkomen dat je zonder voorraad komt te zitten. En is het besteladvies akkoord? Met een simpele muisklik stuur je de bestelling door naar de leverancier.
Het resultaat? Jouw inkoper kan om 15.00 uur al beginnen met de inkooporders en keert aan het einde van de dag stressloos weer naar huis. Want een stressloos einde van de dag, dat heeft hij na al die jaren wel verdiend.
In de komende maanden gaan we je hier in blogs meer over vertellen. Wil je nu al meer weten? Neem contact op om te ontdekken wat King voor jouw bedrijf gaat betekenen.
Over de auteur
Bart-Jan Berghuis
Bespaar tijd en geld voor een vast bedrag per maand.
Wat is wave picking en wat levert het me op?
Wat is wave picking en wat levert het me op? Efficiënte magazijnen presteren beter. Een van de dingen die hierbij kan helpen, is wave picking.
Wat is zonepicking en wat levert het me op?
Wat is zonepicking en wat levert het me op? Zonepicking is een orderpickstrategie die in steeds meer bedrijven toegepast wordt. In dit artikel beschrijven we
Wat is traceerbaarheid en hoe regel ik het?
Wat is traceerbaarheid en hoe regel ik het? Alles wat je wil weten over de traceerbaarheid van producten. Door strengere regelgeving en aansprakelijkheid worden de
King Expert Center is voor ondernemers
- Meer dan 20 jaar ervaring
- Landelijke expertise, Drentse nuchterheid
- Betrokken en bereikbaar
Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen