Welke methodes van voorraadbeheer zijn er?

Er zijn veel verschillende methodes voor voorraadbeheer. Slim kiezen helpt om kosten laag te houden.

In dit artikel bekijken we de belangrijkste methodes voor voorraadbeheer en noemen we per methode de belangrijkste kenmerken.

Methode 1: First In, First Out (FIFO)

Met de FIFO-methode wordt het oudste artikel als eerstvolgende verkocht. Bij goederen met een houdbaarheidsdatum is dit vaak de meest logische optie.

Methode 2: First Expired, First Out (FEFO)

Dit is een variant op FIFO waarbij niet het moment van binnenkomst, maar de THT-datum de volgorde bepaald. Deze methode wordt gebruikt wanneer er meerdere leveranciers zijn.

Methode 3: Last In First Out (LIFO)

Bij het LIFO-principe wordt het laatst ontvangen artikel als eerste verkocht. Een voordeel is dat nieuw binnengekomen producten vooraan komen te staan, en dus makkelijk kunnen worden gepicked. Geschikt voor producten zonder vervaldatum, producten met een redelijk constante waarde en producten met een hoge omlooptijd.

Methode 4: Just in Time (JIT)

Door de ontvangst zo dicht mogelijk op de productie/uitlevering te plannen, liggen de artikelen zo kort mogelijk in het magazijn. Dit houdt de opslagkosten laag.

Methode 5: Economic Order Quantity (EOQ)

Bij Economic Order Quantity worden dezelfde producten periodiek opnieuw besteld. Hoeveel producten dat zijn en wanneer ze besteld worden, is maatwerk. De bestelhoeveelheid is namelijk de ideale combinatie tussen kwantumkortingen aan de ene kant, en opslagkosten aan de andere kant.

Deze methode voor voorraadbeheer is geschikt voor het MKB, omdat het aantal bestellingen per dag (relatief) beperkt en voorspelbaar blijft.

Per productsoort de juiste voorraadbeheer methode kiezen

Het ene product is het andere niet. Wie slim is, bepaalt per product of productgroep wat de beste methode voor het voorraadbeheer is.

Slim kiezen per productgroep heeft twee hele grote voordelen.

  • Lagere kosten: Het eerste voordeel is dat er grip ontstaat op de kosten. De totale inkoopkosten worden lager, doordat er nooit teveel of te weinig wordt besteld.
  • Efficiënter orders picken: Het andere voordeel is dat de juiste methode helpt om het magazijn efficiënt in te delen: de orders die het eerst gepicked moeten worden, komen voor in het magazijn te liggen. Dit zorgt dat magazijnmedewerkers minder ver hoeven te lopen, waardoor je meer werk verricht met minder mensen.

Wat je nodig hebt om scherp te kiezen

Om scherp te kunnen kiezen, heb je inzicht nodig. Inzicht in je huidige voorraad; maar ook inzicht in de bestellingen die onderweg zijn.

De inzichten van King Software.

En met die inzichten ga ik je helpen. Ik kom namelijk graag bij je langs om je de voordelen te laten zien van voorraadbeheer met behulp van King Software. Hierbij rusten we jouw medewerkers uit met handscanners, die elke ontvangst en verzending feilloos registreren.

Het resultaat is meer inzicht in omlooptijden en magazijnverplaatsingen. Inderdaad: de inzichten die je op een voorsprong gaan zetten.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen