Wat is een ERP systeem?

ERP Software

In een ERP systeem (Enterprise Resource Planning) heb je de mogelijkheid om alle bedrijfsprocessen vast te leggen. Bijvoorbeeld financiële, logistieke en administratieve gegevens worden in het ERP systeem geregistreerd. Dit doe je om het werk efficiënter, eenvoudiger en overzichtelijker te maken. In dit artikel leggen wat uitgebreid uit wat een ERP systeem is en welke voordelen je hier uit kan halen. 

Voordelen ERP

Door vanuit één systeem te werken bespaar je niet alleen kosten, maar kun je ook je klanten beter bedienen. Daarom kunnen orders sneller worden verwerkt. Klantgerichte informatie kan sneller worden verstrekt. Daarbovenop worden voorraadkosten lager. Dat betekent dat je nog steeds voor een optimale klantbeleving gaat met goede service, terwijl je kosten bespaart.

Rapportages

Analyseer bedrijfsprocessen in het ERP systeem. Maak bijvoorbeeld overzichten van de financiën, huidige voorraad of project vorderingen.

Veiligheid

Beveilig bedrijfskritische informatie makkelijker doordat alles in één systeem staat. Zo zijn back-ups eenvoudiger te maken en voorkomen we hacks het beste.

Automatisering

Het overzicht dat een ERP-systeem creëert levert een hogere efficiëntie op. Door vanuit één systeem te werken boek je tijdwinst.

Centralisatie

Samenwerken tussen de verschillende afdelingen gaat makkelijker, wanneer bedrijfsprocessen in een ERP systeem zijn geïntegreerd.

Up-to-date gegevens

Werk altijd met realtime gegevens. Doordat iedere werknemer met de meest recente data werkt, voorkom je fouten. Zo verkoop je bijvoorbeeld op basis van je werkelijke voorraad.

Eén werkwijze

Werk bedrijfsbreed op dezelfde manier. Hierdoor boek je tijdwinst en waarborg je kwaliteit.

Onderdelen ERP:

  • CRM (Klant- en relatiebeheer)
  • Webshop koppeling
  • Document management
  • Productie management
  • WMS (magazijnbeheer)
  • Financiële administratie
  • Planning
  • Project management

WMS

Maak looptijden korter en creëer overzicht in je magazijn met WMS. Door locaties te registreren, routes te optimaliseren en scanners te gebruiken bespaar je tijd en voorkom je fouten. In jouw administraties verwerk je inkomende en uitgaande goederen met scanners. Ook voor verplaatsingen gebruik je eenvoudig scanners. Voorkom je dat de verkeerde producten stuurt door EAN barcodes te scannen. Hierdoor beperk je retour aantallen, dat scheelt enorm in de kosten.

CRM

Bedien je klanten beter door gebruik van CRM. CRM staat voor klant- en relatiebeheer. Hierin registreer je contactmomenten, contactpersonen en sla je belangrijke bestanden op. Klantspecifieke informatie direct bij de hand. Welke bestaande afspraken zijn er per relatie en met wie zijn deze afspraken gemaakt. Omdat het zoeken naar afspraken nihil wordt met CRM, kun je klanten sneller bedienen en verhoog je hun tevredenheid.

Financiën

Verwerk facturen en bankafschriften in jouw ERP pakket. Laat bijvoorbeeld inkomende facturen scannen ter herkenning, zodat het inboeken efficiënt verloopt. Ook verkoopfacturen maak je snel, vanuit ingevoerde orders in het ERP pakket. Hierdoor kunnen boekingen die gemaakt worden bij zowel inkoop als verkoop, worden gekoppeld aan de mutaties op de bank. Zo lees je banktransacties in vanaf de bank. Hier ben je tijdbesparend en fout eliminerend aan het werk.

Webshop

Koppel de webshop aan het ERP pakket. Hiermee voorkom je dubbel invoerwerk en fouten. Ook het beheer van artikelen op de webshop doe je vanuit het ERP systeem. Voeg bijvoorbeeld afbeeldingen en nieuwe prijzen toe. Ook kunnen prijsstaffels vanuit het ERP pakket op de webshop meegenomen worden. Ten slotte komen orders vanuit de webshop direct in het ERP pakket.

Planning

Creëer overzicht en duidelijkheid door te plannen vanuit het ERP systeem. Hierin koppel je afspraken aan bestaande relaties of klanten in het systeem. En daardoor heb je alle relevante informatie direct bij de hand. Ook interne planning, zoals productie of andere processen blok je af en synchroniseer je naar het ERP pakket.

Documenten

Bedien je relaties optimaal door snel de juiste informatie bij de hand te hebben. Daarom sla je belangrijke documenten centraal op in het King ERP pakket. Niet alleen facturen en offertes, maar eventueel ook e-mails of afbeeldingen. Alle bestanden kun je koppelen aan een debiteur of crediteur. Daarbovenop kun je de bestanden snel terugvinden in het archief.

Projecten

Boeken binnen een project levert overzicht op. Hierdoor houd je budgetten, uren, afspraken en andere belangrijke informatie in de gaten op één plaats. Zo voorkom je dat projecten financieel uit de hand lopen en kun je snel duidelijkheid geven richting de klant.

Productie

Krijg meer grip op het productieproces. Overzicht van planning en voorraad is namelijk essentieel in een productiebedrijf. Dat wil zeggen, niet alleen voorraad van producten voor de verkoop, maar van alle grondstoffen en componenten om te produceren. Daarnaast wil je inzicht krijgen in je capaciteit en efficiëntie, om zowel kostenbesparend te werk gaan. Hiermee doe je alles voor een precieze planning.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen