Magazijn automatisering

Optimaal inrichten van het magazijn

Hoe richt ik mijn magazijn optimaal in? Welke producten leg ik vooraan? En wat zijn de beste looproutes? Allemaal vragen die met magazijn automatisering te maken hebben. Vragen waar we proberen te helpen om een antwoord op te vinden. Maar daarnaast ook of magazijn automatisering interessant is voor (hele) kleine bedrijven. En of magazijn automatisering interessant is voor elke branche. 

Personeel

Een groot voordeel is dat met minder personeel er meer gedaan kan worden. Daardoor vang je bijvoorbeeld piekmomenten op. Mocht er echter toch extra personeel ingezet moeten worden. Dan is het werk makkelijker overdraagbaar.

Is magazijn automatisering alleen interessant voor hele grote bedrijven? Zeker niet. Ook kleinere bedrijven kunnen veel tijd en ruimte besparen. Daarom houden we als vuistregel ongeveer aan; bij meer dan 1 persoon in het magazijn kan automatisering enorme winst opleveren. Met een magazijn kan ook een kleine opslag of een winkel bedoeld worden. Het gaat meestal om meerdere producten op meerdere stellingen/locaties.

Voor welke branche is het interessant?

Is magazijn automatisering voor elke branche interessant? Nee niet voor elke branche. Maar wel voor een heleboel verschillende branches. Voor allerlei vormen van handelsbedrijven is het zelfs een must. De investering in het systeem verdient zich namelijk snel terug in tijdbesparing en foutreductie. Ook voor productie- en assemblage bedrijven is magazijn automatisering nagenoeg een must. De voorraad kan net als de organisatie order – of productie gestuurd ingericht worden vanuit een ERP systeem. Ook voor bedrijven die bijna alle producten via webshops verkopen is magazijn automatisering een must. Ook hier speelt tijdsbesparing en foutreductie een grote rol. Voor allerlei andere branches is de afweging moeilijker te maken. Wanneer er bijvoorbeeld gewerkt wordt met houdbare producten, is magazijn automatisering en grote toegevoegde waarde. Branches waarin vooral service verleend wordt en er nauwelijks tot geen producten worden verkocht, zijn niet geschikt voor magazijn automatisering. Ga daarom na of je naast diensten, werkelijke producten verkoopt waarbij automatisering van je magazijn kan helpen. Daarentegen kan magazijn automatisering bij sommige bedrijven niet het gewenste resultaat opleveren. Daarom is het belangrijk om goed te inventariseren met een betrouwbare partner, wat de doelen zijn die ermee gehaald moeten worden. Spreek duidelijke wensen uit en geef aan waar je winst hoopt te halen en hoe groot deze naar jouw idee kan zijn.

Door middel van voorraadbeheer ligt je voorraad niet gewoon in één groot magazijn. Je voorraad ligt op verschillende locaties in het magazijn. Hierdoor zijn producten makkelijker terug te vinden en kun je direct zien hoeveel er van een product waar ligt. Hierdoor beperk je zoeken naar producten en kun je in één looproute alles pakken wat je nodig hebt.

Scannen

Het scannen van producten voorkomt fouten en levert snel inzicht in jouw voorraad. Door goederen die worden verplaatst of gepickt te scannen, voorkom je dat verkeerde goederen meegenomen worden. Hierdoor worden bijvoorbeeld het aantal retouren beperkt. Ook is voorraad realtime correct zichtbaar door te scannen.

Verplaatsingen

Ook verplaatsingen kunnen door een systeem voorgesteld worden. Moeten veel verkochte producten meer naar voren? Of moeten er seizoengebonden producten verplaatst worden? Magazijn automatisering maakt voorstellen voor verplaatsingen. Ook het verplaatsen van bulkvoorraad naar grijpvoorraad kan automatisch voorgesteld worden.

Orders picken

Verkooporders kunnen snel worden verzameld. Doordat locatie en artikelnummers bekend zijn, worden orders efficiënt gepickt. Verzamelen kan door gebruik te maken van lijsten of handscanners. Hiermee voorkom je fouten en dat bespaart kosten. Tevens zorgt het voor meer klanttevredenheid.

Artikelbeheer

Bewaar alle informatie van de producten op één centrale plek. Hierdoor voorkom je dubbel werk. Koppel een ERP pakket aan jouw webshop voor nog meer efficiëntie. Vervolgens beheer je vanuit één pakket alle artikelen in je webshop. Hierdoor voer je prijswijzigingen bijvoorbeeld snel door en wissel je makkelijk van afbeeldingen.

Voorraad telling

Wil je snel controleren of je voorraad klopt? Dan kun je vanuit het voorraadbeheer snel tellen. Aangezien de informatie allemaal in één pakket staat, kunnen tellijsten makkelijk gemaakt worden. Echter kan tellen nog beter door scanners te gebruiken. Daarmee voer je vrije tellingen uit. Of je telt daarmee specifieke locaties.

Welke stappen ga je maken?

Als eerste stap is het belangrijk om een goed systeem te zoeken. Een systeem waarmee magazijnbeheer makkelijk gemaakt kan worden. Hierbij is het essentieel om een partner te zoeken die luistert naar de problemen die je graag wil oplossen. Ga daarom niet te snel met een partner aan de slag, die jullie problemen niet hoort. Hierom is het belangrijk dat je ook zelf knelpunten duidelijk in beeld hebt. Wat is heel belangrijk voor jullie specifieke werkwijze? Wat maakt jouw bedrijf uniek? Om naar een systeem met de beste oplossing te komen, heb je namelijk duidelijke antwoorden nodig. Als jij duidelijk kan maken waarom jullie anders werken. Dan kan er beter naar de juiste oplossing gezocht worden. Heb je hulp nodig met jouw magazijn automatisering? Wij inventariseren vrijblijvend. Hierbij kun je denken aan een gesprek bij jou op locatie. Ook een demo behoort eventueel tot de mogelijkheden.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen