Inkopen is het nieuwe sparen

Een hogere voorraadpositie kan heel gunstig zijn. Sterker nog: momenteel is fors investeren in je voorraad waarschijnlijk slimmer dan het oppotten van je liquide middelen.

De producerende industrie draait namelijk op volle toeren. Prijsverhogingen zijn aan de orde van de dag, maar worden doorberekend en keurig betaald. Vooralsnog remt de inflatie de verkoop niet of nauwelijks.

Productie neemt toe

Ondanks nieuwe lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne namen de productie en de orders toe. Door schaarste en hamsterende inkoopmanagers stijgen de inkoopprijzen fors.  

De inkoopprijzen voor de industrie blijven stijgen, concludeert onder andere het Economisch Bureau van ABN AMRO. Nieuwe tekorten aan grondstoffen zorgen voor stijgende materiaalkosten. Deze kunnen worden doorberekend doordat de vraag onverminderd hoog blijft.

Het doorberekenen in de prijs heeft de inflatie van de verkoopprijzen opgedreven tot een recordhoogte: de prijzen stegen dit voorjaar bij meer dan zeventig procent van de bedrijven.

Tegelijkertijd stromen de orders nog steeds binnen. Het gevolg: inkopers gaan nóg meer inkopen, vooruitlopend op verdere ontregeling van de toeleveringsketens. Ondernemers lijken zich schrap te zetten voor een verdere toename in de materiaaltekorten.

Onze tip

Verwacht je dat de komende tijd de orders blijven komen? Wacht dan niet te lang en mik op een hogere voorraadpositie dan normaal. In tijden zoals deze kun je niet de gok nemen dat je met just-in-time-delivery de continuïteit waarborgt.

Economisch gezien is het veel slimmer om nu al de voorraad aan te leggen die in de toekomst nodig is. Zelfs al moet je gebruik gaan maken van dropshipping of je liquide middelen investeren in fulfilment. De kans is namelijk groot dat de waarde van jouw voorraad alleen maar stijgt terwijl de waarde van jouw financiële reserves verder dalen.

En wordt voorraad aanleggen te complex om in Excel bij te houden? Dan vertel ik je graag meer over hoe onze software je helpt met het managen van die voorraadpositie.  

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
4.5
4.5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen