Alles over de ICP-aangifte voor bedrijven

icp aangifte in king software-header

De ICP-aangifte, oftewel de aangifte van de belasting over diensten en goederen die je intracommunautair levert, is in King Software simpel te doen.

En zó werkt het.

 

Simpeler de ICP-aangifte doen met King Software

Wie factureert met King Software, houdt gelijk de intracommunautaire leveringen en diensten bij, zonder extra handelingen. Hoe handig dit is, blijkt wel op het moment waarop je de ICP-aangifte doet.

Wie handel bedrijft met EU-landen ontkomt er niet aan: de ICP-aangifte. In veel bedrijven betekent dat: héél véél uitzoekwerk. Maar met King Software gaat de ICP-aangifte in een handomdraai.

Software van King combineert meerdere – of zelfs alle – bedrijfsprocessen in één applicatie. Van CRM tot WMS en facturatie: vanuit één dashboard zijn alle belangrijke bedrijfsprocessen aan te sturen vanaf een centraal dashboard.

Hoe handig dit kan zijn, merk je als je regelmatig verstuurt naar een buitenlandse afnemer.

 

Alle informatie in één database

Door de complete facturatie te laten verlopen in King Software, bouw je een database op met alle relevante informatie. Gedurende het jaar worden zo alle intracommunautaire leveringen en diensten bijgehouden in een centrale database, zodat ze aan het einde van de periode met één druk op de knop de gegevens paraat heeft en kan verzenden naar de belastingdienst.

Het resultaat? In plaats van veel tijd te besteden aan het verzamelen van gegevens, kan jouw controller sneller beginnen met het controleren van de gegevens.

 

Complexe handelingen worden opeens heel simpel

King splitst een complex traject op in twee losse onderdelen:

  • Bij de Belastingdienst aangifte doen van de intracommunautaire prestaties (ICP)
  • Per debiteur de netto-omzet per btw-rekening afdrukken.
 

Om de aangifte gemakkelijker te laten verlopen, heeft King verschillende handigheden ingebouwd:

  • Met King software kan de ICP-aangifte per debiteur en per btw-rekening worden gedaan.
  • Aangiftes lopen via het verzamelcertificaat van King, zodat er geen eigen PKI-overheidscertificaat nodig is.
  • Aanpassen van de valuta, sorteervolgorde en de periode (boekdatum) waarover omzetgegevens worden afgedrukt.
  • Keuze bij afdrukken tussen definitieve boekingen of alleen voorlopige (of beide).
 

Het hele jaar lang alle producten en diensten bijhouden in spreadsheets, vraagt om een hele hoop werk en discipline. Met software van King zorgen we dat jouw medewerkers nauwkeuriger én efficiënter werken. Ontdek hoe King Software jouw controller gaat helpen en vraag vrijblijvend een demo aan.

 Veelgestelde vragen over de ICP-aangifte voor bedrijven:

De ICP-aangifte, is de aangifte van de belasting over diensten en goederen die je intracommunautair levert, oftewel binnen Europa. De afkorting 'ICP' staat voor intracommunautaire prestaties. Als je zakendoet met landen binnen de Europese Unie, doe je naast aangifte van de btw ook de ICP-aangifte. Hierin geef je alle intracommunautaire leveringen en diensten op, die zijn geleverd aan afnemers die in andere EU-landen btw-aangifte doen.

Je geeft de levering aan in het tijdvak wat hoort bij de factuurdatum. Het totaalbedrag van de ICP-opgave moet overeenkomen met het bedrag op je btw-aangifte (onder 3B, 'Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU'). De ICP-aangifte wordt in de meeste gevallen direct verstuurd na de aangifte van de btw.

Dit hangt af van de situatie. Doorgaans brengt de buitenlandse leverancier nul procent btw in rekening op goederen. Jij, als afnemer, draagt dan Nederlandse btw af en vraagt hetzelfde bedrag terug. King berekent automatisch voor jou de btw.

Meer weten over de ICP-aangifte kan natuurlijk op de website van de Belastingdienst.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen