Hoe we met handscanners een vacature overbodig hebben gemaakt

Onlangs hebben we een klant met tien magazijnmedewerkers geholpen om een elfde medewerker uit te sparen. 

De klant had al jarenlang een vast team in dienst. Maar dat bleek niet genoeg te zijn. De vraag naar zijn product is in de afgelopen tijd namelijk ontzettend toegenomen, waardoor de tien magazijnmedewerkers meer orders binnen kregen dan ze picken konden.

Deze klant had al een vacature uitgezet, maar zonder resultaat. Om te beginnen was de respons erg laag. En wie wel reageerde, bleek toch niet de juiste persoon op de juiste plek te zijn.

In diezelfde periode stapte de klant over naar WMS-software van King. 

En wat bleek? Na de implementatie van King was de uitstaande vacature helemaal niet meer nodig. Het huidige team was nu wél in staat om alle orders op tijd af te handelen.

Het leverde een interessante businesscase op.

De kosten van een nieuwe medewerker

Kosten medewerker groothandel:
Bruto loon€ 2.045
Vakantiegeld€ 164
Werknemersverzekeringen€ 246
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw€ 155
Totaal per maand€ 2.610

De kosten van WMS-software

Kosten bij 10 mensen met handscanners:
King softwarepakket€ 160
10 handscanners€ 300
Totaal per maand€ 460


De besparing voor deze klant was dus een aantrekkelijke propositie. In plaats van € 2610 aan extra loonkosten, spendeerde hij slechts € 460 aan slimmere automatisering.

Hoe het werkt

Natuurlijk is elke magazijnmedewerker een topper. Maar die toppers kosten wel een heleboel geld. Niet alleen aan loon, maar ook als je alle indirecte kosten terugrekent naar het brutoloon.

Tegelijk zien we in veel magazijnen nog mensen inefficiënt werken. Ze verliezen kostbare tijd met onleesbare werkbriefjes; moeten lang zoeken naar items; en lopen te veel doordat items op een onlogische plek liggen.

Met handscanners haal je meer uit jouw bestaande team. De terminal vertelt de medewerkers wat te picken en waar het item ligt. En ligt een artikel op een onlogische plaats (bijvoorbeeld achterin, terwijl de verkoop opeens is toegenomen)? Dan geeft het systeem waardevolle adviezen voor magazijnverplaatsingen.

Handscanners laten medewerkers efficiënter werken. En omdat er minder gelopen hoeft te worden, ga je efficiënter werken. Bereik genoeg efficiëntievoordeel en je spaart één nieuwe medewerker uit.

Bereken jouw break-even-point

Ik ben Bart-Jan Berghuis, automatiseerder bij King Expert Center. Ik help mkb’ers om hun magazijnmedewerkers efficiënter te laten werken met het orderpicksysteem van King. Het resultaat? Meer doen met minder mensen, waardoor je ook in tijden van personeelstekort de onderneming draaiende houdt.

En ik kan me heel goed voorstellen dat je wil weten wat het break-even-point is, oftewel bij hoeveel medewerkers het financieel gezien uit kan om over te stappen op King. Op deze vraag geef ik je graag antwoord.

Neem hiervoor contact met me op. Samen nemen we de details door, zodat ik het break-even-point voor je uit kan rekenen.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen