Voordelen WMS, waarom zou je eigenlijk overstappen?​

Wat is traceerbaarheid

Een WMS automatiseert het magazijn. Maar waarom zou je dat eigenlijk willen? We zetten alle voordelen op een rij.

Een WMS heeft ontelbare voordelen, zeker als je nu nog alles met de hand doet. We geven je de 7 grootste voordelen.

Voordeel 1: Inzicht in de voorraad

Met een WMS weet je precies wat je in huis hebt. Van de zwaarste pallet tot het kleinste onderdeeltje: je weet precies hoeveel je van alles hebt. Inclusief hoeveel van alle verschillende varianten (kleur, gewicht).

Voordeel 2: Automatische besteladviezen

Een WMS kent de doorlooptijd van elk product en kan dus voorspellen wanneer iets niet meer op voorraad ligt. Een automatisch besteladvies attendeert de inkoper op het dreigende voorraadtekort. Bovendien houdt het besteladvies rekening met de levertijd. Voorraadtekorten behoren dus tot het verleden.

Voordeel 3: Meer doen met minder mensen

Een WMS-systeem rust orderpickers uit met scanners en plant de looproutes zo efficiënt mogelijk. Het resultaat: je gaat meer doen met minder mensen.

Voordeel 4: Weg met de werkbriefjes

Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand van het magazijn naar het kantoor moet lopen omdat een briefje onleesbaar is? Elk uur? Die wandelingen worden overbodig als je met een WMS werkt, want de te picken orders worden voortaan digitaal doorgegeven aan het magazijn.

Voordeel 5: Gemakkelijk mensen inwerken

De balans tussen vraag en aanbod is grillig, en het kan maar zo zijn dat er iets gebeurt waardoor je per direct moet opschalen. Een WMS-systeem met handscanners helpt dan. Nieuwe medewerkers worden door de scanner wegwijs gemaakt in hun werkzaamheden. Een inwerktraject is daardoor niet meer dan uitleggen hoe je een Android-telefoon gebruikt.

Voordeel 6: Tracking en tracing

Vanuit het WMS-systeem beschik je over volledige tracking en tracing van de héle productieketen. Aan het product koppel je namelijk niet alleen de uitgaande verzendcode, maar indien gewenst ook de herkomst van de grondstoffen en onderdelen. Dit laatste is handig in branches waarin de wet extra eisen stelt aan de traceerbaarheid van de producten.

Voordeel 7: Uitslapen op balansdag

Veel bedrijven sluiten rond de jaarwisseling de deuren om de voorraad te turven. Met een WMS is dit voorgoed verleden tijd, want je weet het hele jaar door wat je in huis hebt. Het resultaat? Je kunt een extra dag per jaar productie draaien. Of je blijft dicht, en kan lekker een keertje uitslapen.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen