Nederlandse inkoop naar recordhoogte door langere levertijden vanuit Azië

vertragingen azie

Levertijden schieten omhoog en zijn óók nog eens erg onvoorspelbaar. Veel groothandels en productiebedrijven nemen maatregelen en zetten in op hogere voorraadposities.

Het resultaat is dat bedrijven massaal zijn gaan inkopen om voorraadtekorten te voorkomen. In april brak de totale Nederlandse inkoop wederom elk record.

Er is een mismatch in de wereldhandel

Momenteel hebben we te maken met een mismatch in de internationale wereldhandel als gevolg van corona.

Door de strenge Chinese lockdown heeft de export een tijd stil gelegen. Veel containers die al lang terug hadden moeten zijn in Azië, zijn nu nog maar halverwege hun bestemming. Strengere douane-eisen van de VS, een mondiaal tekort aan containers en volle vaarroutes maken het er allemaal niet makkelijker op.

Samen zorgen ze voor een situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt: levertijden die in de coronacrisis zijn opgelopen van enkele weken tot enkele maanden (en soms zelfs enkele jaren).

Westerse bedrijven zijn massaal gaan inkopen

Het gevolg? Bedrijven nemen maatregelen. Overal waar ik kom, zie ik nu dat bedrijven volop inzetten op hogere voorraadposities.

Logisch. Iedereen wil voorkomen dat de handel stil komt te liggen doordat het containerschip nog ergens rondvaart halverwege de Atlantische Oceaan. Zeker niet nu de handel over de volle breedte weer aantrekt.

Het resultaat? We kopen massaal in, want we willen voorraadposities hoog houden om te voorkomen dat de handel stil komt te liggen.

Die stijging is ook goed te zien in de NEVI PMI, waarin de totale Nederlandse inkoop wordt gemeten.

Deze inkoopmanagersindex breekt maand na maand elk record en steeg in april tot de duizelingwekkende hoogte van 67.2. Sterker nog: dit gekke jaar zorgde voor de snelste stijgingen sinds het begin van de enquête in 2000.

Te vaak wordt er nog ‘op gevoel’ ingekocht

Toch levert ook de inkoopwoede de nodige hoofdbrekens op. Want hoe ga je inkopen? Op gevoel?

Dat laatste klinkt misschien wat raar, het is momenteel aan de orde van de dag. Veel inkopers plaatsen bestellingen waarvan ze dénken dat het een goed idee is.

Maar wie bij toeval goed inkoopt, zal ook merken dat het bedrijf hoogstens bij toeval goed loopt. En dat is een risico.

Want is de doorlooptijd van de voorraad wel hoog genoeg om straks extra voorraad te kunnen herbergen? En zien we niet een item over het hoofd?

Ik spreek regelmatig inkopers die zowat dagelijks met deze hoofdbrekens te maken hebben.

Maar er is een oplossing

Als ik deze inkopers mijn oplossing voorstel, dan merk ik altijd iets van een opluchting. Alsof er een last van hen afvalt.

King Software helpt je namelijk om voorraadtekorten te voorspellen, ook in tijden zoals deze.

Dit is hoe King Software jouw inkoper ook in deze rare tijden gaat helpen.

  • King Software monitort constant jouw voorraad. Zo weet je niet alleen wat er op voorraad ligt, maar ook wanneer we verwachten dat de voorraad onder het minimum komt.
  • Met één druk op de knop maakt King een besteladvies voor je aan. Hiervoor bekijkt King verschillende leveranciers. Gaan we voor een goedkoop product met een langere levertijd , of is het beter om te kiezen voor een leverancier die sneller uitlevert?
  • En als we bestellen: is het dan slimmer om extra te bestellen om zo boven het minimum te blijven?


Uiteraard kan onze software niet de daadwerkelijke leveringsproblemen oplossen. Maar wat het wel oplevert is inzicht: het inzicht wat je nodig hebt om scherp te kiezen, zelfs binnen de huidige situatie.

En ik laat je graag zien hoe we dit doen

Ben je benieuwd hoe dit eruit komt te zien? Ik laat het je graag zien.

Bij deze nodig ik je dan ook uit voor een afspraak, waarbij ik van tevoren een demo voor je inricht gebaseerd op jouw bedrijf.

In een testomgeving van King zie je jouw afdelingen en processen, en ontdek je hoe je met één muisklik een voorraadtekort voorkomt.

Wanneer spreken we af?

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen