Wat is traceerbaarheid en hoe regel ik het?

Wat is traceerbaarheid

Alles wat je wil weten over de traceerbaarheid van producten.

Door strengere regelgeving en aansprakelijkheid worden de eisen die aan de producten gesteld worden steeds hoger. Een goede traceerbaarheid is dan een must, om twee redenen:

 • Als er iets mis is met een product, moet de fabrikant hem terug kunnen halen
 • Een goede traceerbaarheid voorkomt dat er meer batches moeten worden teruggehaald dan nodig.
 

Ook helpt een goede traceerbaarheid om de supply chain te verbeteren, het serviceniveau te verhogen en de kosten voor het garantieproces te verlagen.

Is traceerbaarheid verplicht?

Op dit ogenblik is het niet in alle sectoren verplicht om de traceerbaarheid te waarborgen. De sectoren waar wel strenge regels gelden, zijn over het algemeen sectoren waarvan de producten een direct gevolg hebben voor onze gezondheid:

 • Vlees
 • Eieren
 • Medicijnen
 • Luchtvaart
 

Vooral in de medische industrie, babyartikelen en speelgoed zien we de laatste jaren een forse toename van bedrijven die hun traceerbaarheid naar een hoger plan willen tillen.

De trend van de afgelopen jaren is dat steeds meer overheden eisen stellen aan de traceerbaarheid. Ook zijn er steeds meer afnemers die niet wachten op de wetgever, maar zelf besluiten om eisen te stellen aan de traceerbaarheid.

We zien dit terug in de volgende sectoren:

 • Voedingsindustrie
 • Agrarische sector
 • Vissector
 • Productiebedrijven
 • Én de traditionele groothandel
 

Kortom: traceerbaarheid is belangrijker en zal in de komende jaren steeds belangrijker worden.

Hoe traceerbaarheid werkt

Producten worden geregistreerd door het product te scannen bij binnenkomst en bij de verzending. Hiervoor worden de streepjescodes of QR-code gebruikt.

Mocht er nog een behandeling of een samenstelling plaatsvinden, spreken wij van productie. Hierbinnen registreer je de halffabricaten met de daarbij behorende batch- en serienummer.

Het product wat ontstaat na deze samenstelling of behandeling wordt vastgelegd met een nieuw partij- of batchnummer. Hiermee is de volledige traceerbaarheid van de goederen gerealiseerd.

Bij het verwerken van de activiteit, wordt belangrijke informatie gekoppeld aan het product én de batch. Bijvoorbeeld:

 • Productomschrijving
 • Samenstelling
 • Afkomst
 • Bestemming
 • Serienummer
 • Batchnummer
 • Partijnummer
 • THT-datum
 • Uiterste verkoopdatum
 • Gegevens van de leverancier
 • Productiedatum
 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden: afhankelijk van het soort product kan de lijst nog langer worden. 

Alles op orde voor een vast bedrag per maand

Dit levert vaak vragen op. Wat moet ik regelen om aan alle eisen te voldoen? Wat is de impact op mijn mensen? En wat kost het?

Laten we je nieuws brengen: met software van King Expert Center laten we je aan bovenstaande punten voldoen, met de minimale inspanning van je medewerkers zijn deze zaken binnen no-time geregistreerd. Onze oplossing kunnen wij al aanbieden vanaf € 300 per maand.

Hoe het werkt? Neem contact op voor een demo, en we laten het je zien.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen

De meest complete oplossing voor traceerbaarheid van producten

Aan alle wettelijke eisen voldoen

De software van King Expert Center registreert en bewaart nauwkeurig de serienummers en batchnummers van elk product. Hiermee voldoet u aan alle wettelijke eisen met betrekking tot de traceerbaarheid van producten, zonder dat het medewerkers extra tijd kost. Onze efficiënte oplossing is breed inzetbaar, van voeding, zoals babyvoeding, vlees, en eieren, tot medische apparatuur en chemische stoffen.

Vertrouwd door het mkb

Ondernemers in Noord-Nederland vertrouwen op de flexibele oplossingen van King Expert Center.

accountancy-systeem

Meer inzicht, maar niet meer werk

King Software laat je voldoen aan alle eisen voor traceerbarheid, zonder dat je er extra werk voor hoeft te verrichten. Alle vereiste registraties worden op de achtergrond uitgevoerd en zijn bij controles met één druk op de knop inzichtelijk.

Met handscanners wordt in het magazijn elk inkomend en uitgaand product gescand. Zodra jouw medewerker een product scant, worden de serienummers en batchnummers gekoppeld aan de leverancier en aan de beoogd ontvanger.

Het resultaat is dat je elke zending hebt geregistreerd, zonder dat je extra werk verricht.

"Dankzij King Expert Center weet ik wat er is verkocht, zelfs voordat het weg is."
Afnemer van KING Business Software
Karin van Dam-Simon
Eigenaar Simon Speelgoed

VANHEST FOOD GROUP

In de foodbranche is er meer grip nodig dan waartoe een regulier ERP-systeem in staat is. Juist daarom is KING Software dé partner van de food ondernemer. Van inslag tot uitslag, tijdens de gehele productie- en handelsketen.

VANHEST FOOD GROUP is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en verspreiden van voedingsmiddelen. Hun missie is de internationale voedingsmiddelen industrie samen te brengen onder één dak. Ze willen niet alleen hun leveranciers, maar ook klanten en medewerkers inspireren tijdens het ontwikkelen van nieuwe producten. Daarom luisteren ze goed naar hun klanten en staan ze voor een transparante samenwerking.

Weten wat belangrijk is

Van de inkoop tot de gehele magazijnautomatisering inclusief de verzending en de facturering: alle gegevens worden geheel geïntegreerd.

Flexibele oplossingen bij wijzigende wetgeving

Met King Software voldoe je gemakkelijk aan afspraken vanuit de brancheorganisatie, en aan landelijke of Europese regelgeving. 

En worden eisen aan de productveiligheid of traceerbaarheid strenger? Dan stellen we de software daar gewoon op in.

Snel reageren op kwaliteitsproblemen

Met onze software kunt u de productietijd, de locatie waar het product is gemaakt, de leverancier en andere belangrijke informatie op elk moment opvragen.

Dit maakt het mogelijk om snel en efficiënt te reageren op eventuele kwaliteitsproblemen, productrecalls of andere zorgen met betrekking tot de productveiligheid.

Door handscanners te koppelen aan de achterliggende database combineren we snelheid met efficiëntie, waardoor u altijd recente en betrouwbare informatie over uw producten heeft.

Het alles-in-één-systeem voor magazijnbeheer

King Expert Center helpt om uw bedrijfsprocessen vereenvoudigen en optimaliseren. De traceerbaarheid is daar onderdeel van, en is één van de vele voordelen van onze automatisering.

King Software maakt het mogelijk om producten en productielijnen te beheren en bewaken, zonder dat het extra tijd kost. Hiervoor voorzien we de medewerkers van handscanners, die alles registreren wat het magazijn binnenkomt en verlaat.

Met onze alles-in-één-oplossing is het magazijn klaar voor de toekomst. Niet alleen de traceerbaarheid, maar ook de voorraadstatus en zelfs de te bestellen artikelen worden bijgehouden, zonder dat daar extra mankracht voor nodig is.

Traceerbaarheid gelijk goed geregeld

WMS systeem software

Barcode systeem implementeren

Waarom een barcode systeem implementeren? Het handmatig bijhouden van productinformatie kan een FTE kosten, terwijl barcodes automatisch alle benodigde informatie delen in de productieketen. Door het scannen van één code heb je inzicht in o.a. batchnummer, THT en serienummer. Zo voldoe je aan alle wettelijke eisen voor productveiligheid en kun je de schade beperken bij een terugroepactie.

Met een overstap op King voldoe je in één keer aan alle relevante wetgeving, en aan alle afspraken vanuit de brancheorganisatie.

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis

Stapsgewijs van probleem naar oplossing

In een eerste telefoongesprek bespreken we de uitdagingen waar jouw bedrijf voor staat.

Tijdens dit gesprek ontdek je welke oplossingen King Expert Center biedt en krijg je een globale indicatie van de kosten.

In een tweede telefoongesprek nemen we de bedrijfsprocessen door en inventariseren we hoeveel medewerkers bij elk proces betrokken zijn.

Wij bedenken een flexibele oplossing voor jouw unieke uitdagingen en werken dit uit in King Software.

We komen bij je langs of plannen een overlegmoment via Microsoft Teams.

We vertellen welke oplossing we hebben ontworpen en tonen je hoe dat er in King Software uitziet.

We werken onze oplossing uit naar een gerichte offerte, inclusief een concrete planning. Zo weet je precies wat het kost en wanneer we opleveren.

Is de offerte akkoord? Dan begint de implementatie van onze oplossing.

De beloofde stappen worden nauwgezet uitgevoerd, waarbij we tijdens elke stap de impact op de productie zoveel mogelijk beperken.

We zorgen dat alle medewerkers op de dag van de livegang kunnen werken binnen de nieuwe systemen.

Iedereen ontvangt de juiste devices, inloggegevens en de bijbehorende werkinstructie.

Na de livegang bezoeken we de werkvloer en inventariseren we de meningen van de werknemers.

Aan de hand van feedback van de werkvloer kunnen we tips geven of wellicht nog extra stappen maken.

Een vraag over het gebruik van King Software? We zijn altijd goed bereikbaar en zitten voor je klaar.

wms-systeem en magazijn automatisering met Bart-Jan

Een partnership zonder poespas​

King Expert Center is een automatiseringsbedrijf in Noordoost-Nederland, bestaande uit hardwerkende ondernemers zoals jij.

Wij zijn nuchter, direct en efficiënt en richten ons op de behoeften van onze klanten.

Dit doen we door problemen om te zetten in bruikbare oplossingen. Geen poespas, maar betrouwbare oplossingen gebaseerd en een duurzame samenwerking.

"Vroeger waren we zó druk met administratie en de facturatie dat voor acquisitie en een goede inkoop geen tijd was. Dankzij King Expert Center hebben we weer tijd om in te kopen."

Je voldoet aan alle wetten en regels voor traceerbarheid van producten met de juiste software. Wij laten je zien hoe.

Veelgestelde vragen over traceerbaarheid van producten:

Wat betekent traceerbaarheid?

 


Traceerbaarheid geeft de mogelijkheid om de voortgang van een product te volgen en vast te leggen gedurende alle fasen van productie, verwerking en distributie.

Inzicht in de herkomst en bestemming van een product vergroot de veiligheid ervan. Door traceerbaarheid is het mogelijk om, bij productiefouten, te achterhalen aan wie het product is geleverd.

Bij productiefouten, zoals bijvoorbeeld een defect onderdeel in kinderspeelgoed of schimmelvorming in voedselproducten, kan door middel van traceerbaarheid gericht een productwaarschuwing worden gegeven of het product worden teruggeroepen.

Traceerbaarheid vergroot dus de transparantie in de productie- en distributieketens en helpt bedrijven om adequaat te reageren op kwaliteitsissues. Dit is niet alleen in het belang van de consument maar ook in het belang van het bedrijf zelf, want het voorkomt dat er meer producten worden teruggeroepen dan nodig.

Traceerbaarheid wordt steeds belangrijker doordat EU-regelgeving steeds strenger wordt. Het aantal sectoren dat aan strenge regels moet voldoen, neemt doorlopend toe.
Een belangrijk doel van traceerbaarheid is het beschermen van de veiligheid van de consument en andere afnemers. Traceerbaarheid maakt het mogelijk om gericht producten terug te roepen. Dit kan voorkomen bij ernstige tekortkomingen, zoals gevaarlijke productiefouten of verontreiniging van het product.
Het op tijd terugroepen van het product voorkomt dan dat het product daadwerkelijk door iemand gebruikt gaat worden.

Traceability is de mogelijkheid om de geschiedenis, locatie of verzending van een product of materialen te volgen en op te slaan in een centrale database.
Het gaat om de informatie over de herkomst, verwerking en distributie van producten. Door deze informatie vast te leggen, wordt het mogelijk is om producten te identificeren als blijkt dat er een veiligheidsprobleem ontstaat.


Traceability speelt een belangrijke rol in de kwaliteitsborging van producten, de bescherming van de afnemers en de verbetering van de transparantie (die vereist is door de wetgever).

Met traceerbaarheid van King registreer je alles van je producten wat maar wettelijk verplicht kan zijn. Bijvoorbeeld:

- Batchnummers

- Serienummers

- Leveranciers

- Ontvangers

Het kunnen traceren van batch- en serienummers heeft meerdere voordelen.

-  Klachten: Als je klachten krijgt over één product, kun je gemakkelijk de hele batch achterhalen en terugroepen.

- Garantie: Je kunt garantieperiodes koppelen aan een serienummer, wat bij reparaties en vervangingen een hele hoop uitzoekwerk scheelt.

- Retouren: Bij productretouren controleer je op basis van het serienummer of het geretourneerde item dezelfde is als degene die je had geleverd.

- Reparaties: Verstuur je een item naar de leverancier voor de reparatie? Aan de hand van het serienummer controleer je gemakkelijk of je hetzelfde item weer terugkrijgt.

Overstappen op King Software kan al vanaf € 160 per maand, waarbij wij gaan zorgen dat je voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. 

De Boer Aanhangwagens
De Boer Aanhangwagens
25/05/2023
Al vele jaren tevreden klant bij KING Expert Center Noord! Mede door hun korte lijnen worden eventuele vraagstukken of problemen altijd snel opgelost. Blijven altijd in netjes in contact om ervoor te zorgen dat eventuele nieuwe functionaliteiten in King aansluiten bij ons bedrijf.
Ria Calkhoven
Ria Calkhoven
16/05/2023
Fijn bedrijf, goede kennis van zaken, korte lijntjes en altijd behulpzaam!
Mark Oude Bekke
Mark Oude Bekke
11/05/2023
We zijn sinds een paar maanden overgegaan naar King Software. Door deze stap zijn we qua efficiënte enorm vooruitgegaan en hebben we alles in 1 pakket. Zodat we nu snel onze gegevens in kunnen zien en daardoor sneller kunnen werken. King bedankt voor de ondersteuning!
Joury Vliek
Joury Vliek
10/05/2023
Kennis van zaken, oplossingsgericht en een goede service!
Michel van den Hadelkamp
Michel van den Hadelkamp
09/05/2023
Met recht een Expert Center. Weten héél veel van King en komen supersnel met oplossingen!
Friesche Olie- en Verfhandel
Friesche Olie- en Verfhandel
21/04/2023
King Expert Center Noord, onze vaste partij als het gaat om King. We zijn al geruime tijd klant bij deze organisatie en zijn zeer tevreden over hun service en dienstverlening. Een van de zaken die ons aanspreekt bij King Expert Center Noord is hun snelle en adequate reactievermogen. Wanneer we een vraag of probleem hebben, krijgen we altijd snel en efficiënt antwoord. Daarnaast denken ze actief met ons mee en begrijpen ze de praktische problemen die we als bedrijf tegenkomen. Het is duidelijk dat King Expert Center Noord over diepgaande kennis beschikt op het gebied van King en gerelateerde zaken. Hun expertise is van onschatbare waarde voor ons bedrijf en heeft ons geholpen om onze processen te verbeteren en efficiënter te maken.

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen