Wat is de technische voorraad van een bedrijf?

Wat is de technische voorraad

Wat de technische voorraad precies is (en wat je er mee kan).

De technische voorraad is het aantal goederen dat op een bepaald moment daadwerkelijk fysiek aanwezig is in de gebouwen van het bedrijf. De technische voorraad werd vroeger vaak handmatig geturfd, maar wordt tegenwoordig steeds vaker digitaal bijgehouden.

Waarom de technische voorraad van belang is

De technische voorraad is belangrijk om te weten voor de boekhouder, omdat het onderdeel is van de bezittingen van het bedrijf. Over deze voorraad kunnen voorraadkosten worden gerekend: kapitaalkosten, rentekosten, opslagkosten en voorraadrisicokosten. Maar inzicht in de technische voorraad is méér dan boekhoudkundig. Het is namelijk ook goed om te weten wanneer de voorraad op dreigt te raken. Hierover later meer.

Relatie met de economische voorraad

De technische voorraad is nauw verwant met de economische voorraad. De economische voorraad is de totale voorraad waarover je als ondernemer een prijsrisico loopt. Dit is dus breder dan de technische voorraad en bevat ook de voorinkoop en -verkoop. In tijden zoals deze – waarin inkoopprijzen oplopen – zie je dat veel bedrijven een grotere economische voorraad aanhouden, terwijl de technische voorraad dezelfde omvang heeft of juist krimpt.

Waarom je wil inventariseren

Bedrijven zijn verplicht om periodiek vast te stellen of de technische voorraad ook daadwerkelijk aanwezig is. Immers: bestelde, maar niet ontvangen goederen, zijn nog niet fysiek aanwezig. Maar als bezit staan ze al wel op de balans.

In veel bedrijven gebeurt het inventariseren handmatig, door de aanwezige voorraad te turven. In veel bedrijven gebeurt in de bouwvak, in de laatste week van december of in de eerste week van januari, zodat het vorige boekjaar met de juiste cijfers kan worden afgesloten. Het gevolg is bijna altijd dat het bedrijf voor één dag gesloten moet worden.

Het kan simpeler met een digitale inventarisatie

In de afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven overgeschakeld naar ERP-systemen met een Warehouse Management-Systeem. Het voordeel van de digitalisering is dat elke magazijnontvangst en verzending wordt geregistreerd in realtime. Hierdoor is de technische voorraad het hele jaar digitaal te raadplegen en is het niet meer nodig om handmatig te turven om de balans op te maken.

King Software neemt je een hoop werk uit handen

Voor het digitaal bijhouden van de voorraad zijn meerdere pakketten op de markt. Het meest geschikte pakket voor industrie en handel is King Software. Met handscanners worden alle artikelen geregistreerd zodra ze binnenkomen. De artikelen worden geregistreerd in de database, samen met andere belangrijke informatie (zoals aantallen, magazijnlocatie, partijnummers en serienummers).

Hierdoor wordt iets lastigs ineens heel simpel. Met één druk op de knop is te zien wat de economische voorraad is, wat de technische voorraad is, én wanneer die voorraad op dreigt te raken. En wat misschien nog wel het belangrijkste is; HET BEDRIJF HOEFT NIET DICHT!

Hoe dat werkt? Neem gerust contact op, en ik kom langs om het je te laten zien.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen