Producenten hebben meer vertrouwen dan consumenten

vertrouwen-header

Terwijl een hoop consumenten de hand op de knip houden, draait de producerende industrie op volle toeren.

Stijgende energieprijzen, lonen die minder toenemen en de oorlog in Oekraïne: samen zorgen ze voor een behoorlijke deuk in het consumentenvertrouwen. Het pessimisme onder consumenten begint langzaam toe te nemen.

Producerende bedrijven lijken dit pessimisme amper te delen. In maart liep de productie een kleine dip op, maar inmiddels herstelt de markt zich weer.

Inkopers maken overuren

Dat herstel blijkt ook uit de NEVI inkopersindex van het voorjaar van 2022. Ondanks alle onrust in de wereld stond deze index in april op 59,9. Insiders weten: een index van onder de vijftig duidt op krimp, een index boven de vijftig betekent groei.

Oftewel: we blijven massaal aan het inkopen, oorlog of geen oorlog.

Deze inkoopdrang zie ik ook terug bij de bedrijven waar ik in de afgelopen maanden over de vloer ben gekomen. Veel inkopers maken nog steeds overuren en kopen nog steeds groot in. Dat allemaal in een poging om hun voorraadposities hoog te houden.

De tip van Nick

Stromen de orders nog steeds binnen, en kun je de gestegen inkoopprijzen nog betalen? Dan heb je een prachtige uitgangspositie. Blijf vooral inkopen. Zodra je de hand op de knip zet, rem je je eigen groei af en zal het moeilijker worden om daarvan te herstellen.

Spreid je kansen door met meerdere leveranciers te werken, ook als dat betekent dat je een leverancier kiest met een langere levertijd of een hogere prijs.

Kun je wel wat hulp bij het inkopen gebruiken? Met de software van King krijg je automatische besteladviezen, waardoor je slimmer inkoopt en ook nog eens tijd bespaart. 

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen