Hoe fiks je de btw-aangifte met de nieuwe Europese regels?

De regels voor de btw-aangifte zijn veranderd. De bedoeling is om het simpeler te maken, maar deze versimpeling levert ook de nodige vragen op.

Heb je een webshop en lever je aan particulieren in andere EU-landen? Dan gelden de nieuwe regels ook voor jou. Geen probleem, ik help je op weg.

Wat is er veranderd?

De nieuwe btw-regels zijn ingegaan. Heel kort samengevat: voortaan breng je het btw-tarief in rekening van het land waar de klant zich in bevindt.

Kleine webshops worden hier nog bij ontzien: wie jaarlijks minder dan € 10.000 euro omzet, mag nog gewoon de Nederlandse btw in rekening brengen.

De uitdaging zit hem in de complexiteit. De btw-tarieven in Europa zijn namelijk niet geharmoniseerd. Een klant in Hongarije betaalt bijvoorbeeld 27 procent btw, terwijl een klant in Luxemburg maar 17 procent afdraagt.

De nieuwe regels betekenen dat je drie dingen goed op orde moet hebben:

  1. Je moet weten welke factuur het drempelbedrag van € 10,000 overstijgt.
  2. Vanaf die factuur moet je op elke factuur binnen de EU het juiste btw-bedrag in rekening brengen.
  3. De aangifte moet de juiste bedragen bevatten.
 

Levert dit je hoofdbrekens op? Niet nodig!

De nieuwe btw-regels kúnnen behoorlijk wat hoofdbrekens opleveren. Maar dit hoeft natuurlijk niet, als je gebruik maakt van King Software.

Per land leg je vast welke btw-code je gebruikt. Op het moment waarop je de factuur verstuurt, worden die gegevens automatisch vastgelegd onder het kopje ‘btw-aangifte’.

Deze registratie scheelt je behoorlijk wat tijd als je de btw-aangifte doet. De juiste bedragen worden automatisch geplaatst in de rubrieken 3B en 3C.

Het enige wat je hoeft te doen, is het totaalbedrag van de levering en de omschrijving van de diensten aan te leveren. Van daaruit kun je de aangifte automatisch versturen naar de belastingdienst. Je checkt, je verstuurt en je bent klaar.

Probeer het zelf in de interactieve demo

Hoe het in de praktijk gaat? Daar kom je achter tijdens de interactieve demo van King Software. Vraag hem aan en ik laat het je zien.

0

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen