Bedrijven zijn aan het hamsteren geslagen

goedkope fulfilmentsoftware - uitgelicht

Veel Nederlandse (productie-)bedrijven zijn aan het hamsteren geslagen. Door hogere voorraadposities aan te houden, hopen ze problemen in de toeleveringsketen te voorkomen.

Deze koopdrift blijkt uit een enquête afgenomen door NEVI onder inkoopmanagers in Nederland. Ondanks een afnemende groei blijven bedrijven massaal voorraden inslaan.

Doordat de inkoop gelijk blijft terwijl de groei stagneert, concluderen experts dat er fors wordt gehamsterd.

Extra bestellen is heel normaal geworden

Tijdens de coronacrisis was het de normaalste zaak van de wereld: leveringsproblemen, doordat broodnodige bestellingen ergens op een schip halverwege de Atlantische Oceaan ronddobberden.

En inmiddels zien we dat de geschiedenis zich herhaalt. De toeleveringsketens waren voorzichtig aan het herstellen. Maar door de oorlog in Oekraïne en de nieuwe lockdown in China is dit herstel nu tot stilstand gekomen.

Het gevolg zie ik inmiddels in elk bedrijf waar ik over de vloer kom: inkopers die het moeilijk vinden om hun werk goed te doen.

Daarom adviseer ik deze bedrijven om een ruimere voorraad aan te houden, zolang nieuwe orders blijven binnenstromen. Hogere inkoopprijzen daarbij voor lief nemende. 

Tip van ons: kijk of je zelf kunt assembleren

Meerdere bedrijven zijn inmiddels begonnen met het zelf maken van wat ze hiervoor inkochten, om zo minder afhankelijk te zijn van buitenlandse leveranciers. Ik vind dat een hele logische gedachtegang. Eentje die we vanuit King Expert Center overigens ontzettend goed kunnen ondersteunen met onze ERP software.

Kijk dus kritisch naar wat je nodig hebt en maak de berekening of het uit kan om meer zelf te assembleren. Want wat je zelf kunt assembleren, hoef je niet in te kopen.

Is het spannend om de stap te zetten van inkopen naar zelf maken? Vaak wel, maar het kan de moeite waard zijn. Afwachten is namelijk geen optie, zeker niet als jouw productieketen afhankelijk is van specifieke onderdelen.

De software van King kan je helpen bij je voorraadbeheer, want hiermee weet je precies wanneer een onderdeel bijna uitverkocht is en dus besteld of geassembleerd moet worden. Ik vertel je er graag over.

Over de auteur

King Expert Center is voor ondernemers

KING experts Nick ten Kate en Bart Jan Berghuis
"De software van King Expert Center kan veel, is stabiel en geeft betrouwbare informatie."
Afnemer van KING Business Software
Bastiaan Kommers
Mede-eigenaar Nethroma
5/5

Flexibele bedrijfssoftware op maat geïmplementeerd | Lees wat onze klanten zeggen